Άρθρα σχετικά με τους πολίτες και τον πολιτισμό

O "σπασίκλας".

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια τάξη λυκείου ενώ όλοι έκαναν χαβαλέ…Ένα παιδί καθόταν μόνο στην άλλη γωνία. Ένα παράξενο παιδί…Ιδιαίτερο. Μπουρούσε να θυμηθεί ένα βιβλίο απ' έξω…Να λύσει γρηγορότερα απ όλους τους άλλους εξισώσεις .

… Όμως στο χαβαλέ…Σκράπας! Κοκκίνιζε απέναντι σε όμορφες κοπέλες…Δεν ήξερε ανέκδοτα…Και όποτε έβλεπε τους άλλους να" κάνουν παιγνίδι"

…Στεκόταν απόμακρος στην απέναντι γωνία…Με απλανές το βλέμμα…Κλεισμένος μέσα στο δικό του χαοτικό κόσμο. Οι άλλοι τις περισσότερες φορές αδιαφορούσαν τον είχαν στον περιθώριο…Όταν όμως ήθελαν να τους βοηθήσει σε καμία άσκηση…Του την" έπεφταν" από δίπλα…Κι εκμεταλλευόντουσαν το χάρισμα που είχε.

Μια μέρα την ώρα του μαθήματος για μια ασήμαντη αφορμή ένα παιδί στην τάξη τον αποκάλεσε μπροστά στον καθηγητή "σπασίκλα" . "Αυτός είναι σπασίκλας κύριε και ψάχνει κάτω κι απ την τελεία… " Αρπάζει την τσάντα του νευριασμένος και φεύγει από τη τάξη χτυπώντας τη πόρτα δυνατά. Από τότε δεν τον ξαναείδε κανείς!

Δεν ξαναείδε κανείς το παιδί που βοηθούσε όλους όσους εκμεταλλεύονταν τις γνώσεις του που τους τις έδινε απλόχερα σε όλους.

Πριν λίγο καιρό…Το" σπασίκλα "τον έδειξαν όλα τα διεθνή δίκτυα. Βρισκόταν μέσα σ' αυτούς που δουλεύουν προκειμένου το νερό των παιδιών της Αφρικής να "καθαρίσει" από παθογόνους οργανισμούς.

Σε συνέντευξη που του πήραν είπε…"Κατάφερα επιτέλους  να" μοιράζομαι" δίνοντας μάχη με τη μάστιγα του αυτισμού που ταλαιπωρεί τον πλανήτη… Ίσως τον τιμωρεί για την αλαζονεία του απέναντι στο περιβάλλον. Προσπαθώ αυτή τη δική μου κατάκτηση να την επεκτείνω σε όλα τα παιδιά της Αφρικής…Καθαρίζοντας το" βρώμικο" νερό που πίνουν."

Ο σπασίκλας που δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτόν τον καταλογισμό…Πολεμούσε…Δεν μπορούσε να τον καταλάβει κανείς…Τότε!

 

Γιώργος Μουταφίδης.

Η φωνή του τσολιά.

Πρωινές ώρες 28ης Οκτωβρίου. Τα τύμπανα του πολέμου άρχισαν να χτυπούν. Ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους λες κι ο πόλεμος ήταν ένα γλέντι! 
 Δεν ήταν
 ...Το όχι του Μεταξά...Διότι μέχρι τότε και πολλά όχι είχαν ειπωθεί και πολλά ναι! Όμως ο Ιταλογερμανικός φασισμός είχε ξεπεράσει τα όρια…Είχε ξεφύγει!

…Ήθελε την πατρίδα αυτών που πολέμησαν και νίκησαν του ς Πέρσες…Που ξεσηκώθηκαν ενάντια στην Τούρκικη σκλαβιά. Πήγαινε πολύ…

Πέρα και πάνω από κάθε διαφορά σε ιδέες σε πεποιθήσεις…Για τον Έλληνα είναι η πατρίδα του…Η γη του…Η γη των προγόνων του.

Ρε φασίστες την πατρίδα μας; την Πατρίδα των Ελλήνων;

Ποτέ! Ποτέ!...

 

Η φωνή που φώναζε "αέρα" απέναντι στις σιδηρόφρακτες μεραρχίες τύπου "Τζούλια"…Ήταν η φωνή του Έλληνα τσολιά!

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και το Μπλόκο της Κοκκινιάς.

 

Στην ερώτηση αν η ιστορική μνήμη σε κρατάει η ζωντανό η απάντηση είναι καταφατική. H ζωή μας είναι ένα γράμμα δίχως επίλογο...Συνεχίζεται από γενιά σε γενιά τα ανθρώπινα κουβάρια φεύγουν...Ακολουθούν οι απόγονοι…Η ζωή προχωράει μπροστά ακάθεκτη. Αυτή μαζί με τη δύναμη ή την αδυναμία των ψυχών μας δίνουν τροφή στην ιστορία. Η ζωή γεννά γεγονότα…Τα γεγονότα ακολουθούν μια πορεία ολοκληρώνονται ή μένουν ανολοκλήρωτα και η ιστορία τα καταγράφει.

Στην κοκκινιά του μπλόκου ολοκληρώθηκε ένα έγκλημα έμεινε όμως ανεκπλήρωτος ο δόλος του.

Ας αρχίσουμε λοιπόν απ' την αρχή:

Μετά την οικονομική κρίση και την ύφεση του 1929 άρχισαν να παίρνουν κυρίως σάρκα και οστά οι φασιστικές και ναζιστικές ιδέες…Και να δημιουργούνται φασιστικές οργανώσεις. Στην Ελλάδα η πρώτη που δημιουργήθηκε ήταν η "Εθνική Ένωσις Ελλάς (ΕΕΕ) που δημιουργήθηκε το 1927 στην Θεσσαλονίκη και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ζωή της πόλης αλλά και στις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις έως το τέλος της Κατοχής το 1944.

Από το περιτύλιγμα και την προπαγάνδα των φασιστών που είχε λαϊκό περιτύλιγμα και βρώμικο περιεχόμενο πλανήθηκαν πολλοί παρασύρθηκαν και φόρεσαν τις στολές τις μπαλάσκες κι έγιναν…Στρατιώτες του…Υπηρέτες του.

…Υποτακτικοί μιας μεγάλης δήθεν ιδέας που ήθελε όμως να ξεχωρίζει τις φιλές σε καθαρές και βρώμικες να διχάζει και να δημιουργεί εχθρούς.

…Η καθαρή φυλή θα έπρεπε να επικρατήσει της βρώμικης με όλα τα μέσα…Με όλους τους τρόπους…Μέσω του πολέμου ή μέσω κάποιων φούρνων των στρατοπέδων συγκέντρωσης όπου στοιβάζονταν οι "βρώμικοι" οι "εχθροί" σαν τα σκουπίδια.

Ο φασισμός λοιπόν με αυτό του το σκληρό πρόσωπο βρήκε αντίσταση από όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους.

Βρήκε αντίσταση από τους Έλληνες…

Στο Ρούπελ στη Κρήτη στη Μέση ανατολή στην αντίσταση πάνω στα ελεύθερα βουνά στα ολοκαυτώματα των χωριών και των πόλεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων πολέμησαν το φασισμό όμως μια μικρή μειοψηφία συνεργάστηκε μαζί του. Έγινε υπηρέτης του…Φόρεσε τη κουκούλα κι υπόδειξε στους υποψήφιους εκτελεστές μακελάρηδες αυτούς που από το "τσούρμο" θα έστηναν στον τοίχο…Σε έναν από τους χιλιάδες τοίχους που άφησαν με την είσοδο της καυτής σφαίρας του φασίστα την τελευταία τους πνοή παλικάρια έλληνες που ακόμα και μπροστά στο θάνατο δεν άφησαν να τους δέσουν τα μάτια.

Ένας από αυτούς τους χιλιάδες τοίχους ήταν κι η Μάντρα της Κοκκινιάς. Κάθε γράμμα λοιπόν που φεύγει σήμερα από τα ταχυδρομεία της πόλης…Πάνω στο φάκελο του θα έχει την εικόνα που θα αξίζει όσο χίλιες λέξεις και θα μεταδίδει συνεχώς το μήνυμα

….Με τα όπλα τους εναντίων άοπλων κατάφεραν να μας φονεύσουν…Με την ψυχή το θάρρος και την αυταπάρνηση μας…Δεν τους αφήσαμε να κυριεύσουν τον κόσμο!  

Κάθε Μάντρα αυτής της χώρας σε κάθε πόλη…Πρέπει να μεταδίδει αυτό το μήνυμα! Μπράβο στα Ελληνικά Ταχυδρομεία!

 

Γιώργος Μουταφίδης.

Ιστορική μνήμη.

Γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου "Έλληνες εναντίον Ελλήνων" από τις εκδόσεις "Αρχέτυπος" η Δήμητρα Νικολαίδου :

"Μόνο μελετώντας, όσο δυνατόν αποκομμένοι από τις προσωπικές μας προτιμήσεις, μπορούμε να αποφασίσουμε ελεύθερα ποιο μονοπάτι θα μας απομακρύνει γρηγορότερα από την τάση μας να βάζουμε το προσωπικό μας συμφέρον και ιδεολογία πάνω από το κοινό καλό. Και η μελέτη αυτή μπορεί να γίνει μόνο με ένα τρόπο:

Μακριά από τα όσα μάθαμε στο σχολείο, όσα ακούσαμε από τους δικούς μας κι όσα μας αρέσει να πιστεύουμε. Μακριά από όσα μας κάνουν να νιώθουμε άνετα στην όποια ιδεολογία μας. Κάπου εκεί, στο σημείο όπου κανείς νιώθει να τραβιέται το χαλί κάτω από τα πόδια του, μακριά από παρηγοριές και μακριά από λοιδορίες, τείνουν να κρύβονται οι απαντήσεις".

Γράφει η Γιώτα Σύκκα στην εφημερίδα καθημερινή στον φύλο της Παρασκευής 1 Σεπτέμβρίου 2017 στο άρθρο της "Μάνος Λοίζος": Ένα μουσικό… Πείραμα":

"Την περιπέτεια που είχε με τη λογοκρισία ο Μ.Λοίζος την έχει διηγηθεί πολλές φορές ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Στο "Δέκα παλικάρια", ο στιχουργός και δημοσιογράφος έγραφε " κι όλη τη νύχτα λέγαμε τραγούδια για τη λευτεριά" που τελικά έγινε "τραγούδια για τη λεβεντιά", ενώ οι στίχοι "Πίσω από την πόρτα το καρφί/και στο καρφί σακάκι", έγιναν: Πίσω από την πόρτα την κλειστή/ένα παλιό σακάκι".

Εντελώς αυθόρμητα ο νους μας συνθέτει την ερώτηση:

Μακριά από τα όσα μάθαμε στο σχολείο, όσα ακούσαμε από τους μας κι όσα μας αρέσει να πιστεύουμε...

Κι αν κάποιοι έζησαν τα γεγονότα; Κι αν πολλοί βίωσαν τη λογοκρισία και την ανελευθερία; Κι αν πολλοί και τα  βίωσαν και δεν υπάρχουν ή τα κουβαλούν μέσα τους πάνω τους με μορφή μόνιμης ψυχική ή σωματικής αναπηρίας;

Τότε; Μπορεί κάποιος να μην υπολογίσει τα γεγονότα να μην τα περιγράψει να μην τα μεταδώσει στις επόμενες γενιές;

Τι πρέπει να κάνει να αυτολογοκριθεί επειδή οι εποχές άλλαξαν; Επειδή σήμερα μπορούμε να γράφουμε και να μιλάμε ελεύθερα; Μα πως έγινε αυτό; Πόσοι θυσίασαν την ζωή τους και έπαιξαν την αξιοπρέπεια και τη σωματική τους ακεραιότητα κορώνα γράμματα;

Και δεν ήταν μόνο οι αριστεροί ήταν και οι μετριοπαθείς δεξιοί οι κεντρώοι. Όσοι ήταν δημοκρατικοί δέχτηκαν το βάσανο και τη σφαλιάρα του ολοκληρωτισμού τότε…Που όλα τα καταπλάκωνε η φοβέρα και οι στρατιώτες πάνω σε μοτοσυκλέτες με περικεφαλαίες και πανοπλίες που εκτελούσαν τυφλά τις πρόδηλα παράνομες διαταγές της "χούντας" και του καθεστώτος που αυτή επέβαλε.

Στην αγόρευση του μετά τη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας στη δίκη των βασανιστών του ΕΑΤ-ΕΣΑ (8 Σεπτεμβρίου 1975) ο στρατιωτικός επίτροπος Μιχαήλ Ζούβελος ανάφερε μεταξύ άλλων:

"Άπαντες κραδαίνοντες αυτόματα όπλα εισωρμούσαν εις την κατοικίαν του υπόπτου. Η έλλειψις εντάλματος συλλήψεως, η νύχτα και αι κλεισταί θύραι ήταν επουσιώδεις λεπτομέρειαι. Ο υπό σύλληψιν ακινητοποιείτο προ των εντρώμων οφθαλμών της συζύγου και των τέκνων του. Και μετά θυελλώδη έρευνα των πάντων απήγετο κυριολεκτικώς και μετεφέρετο εις το ΕΑΤ-ΕΣΑ".

Το άσυλο της κατοικίας; Η προστασία της παιδικής ηλικίας και η οικογενειακή ειρήνη; Γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων των εθνοσωτήρων…

" Και θεωρούντες προδοσίαν την προσπάθειαν επαναφοράς της νομιμότητος-Αυτοί που εξηκολούθησαν εθελοτυφλούντες να αποκαλούν "Επανάστασιν" την προδοσίαν-συνέλαβαν κι εβασάνισαν χυδαίως εντίμους αξιωματικούς τους Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Θραύοντες καθίσματα επί των ώμων των και μαστιγώνοντες αυτούς ανηλεώς. Και ποια ποινή είναι αρκετή δι' εκείνους που επέτρεπαν εις δεκανείς να καταδιώκουν ορυώμενοι πλοιάρχους;

Ιδού κατάντημα κύριοι δικασταί, εθνικοφρώνων, που θα μας έσωζαν από τον κομμουνισμόν. Αυτά ως προς τους διοικητάς".

…Ο Ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής στην αποδεικτική διαδικασία δεν μπορούσε να γράψει ή να διαβάσει, λόγω της αφασίας. Καθισμένος σε μια καρέκλα και σηκώνοντας το αριστερό του χέρι σφιγμένο σε μια γροθιά, άρχισε με χειρονομίες να περιγράφει πως τον χτυπούσαν. Λίγο ποιο κάτω στο ακροατήριο ο βουλευτής κ. Μήνης ξεσπά σε κλάματα, ενώ ταυτόχρονα κρύβει το πρόσωπο του για να μη βλέπει…

Ο Μουστακλής συνεχίζει της χειρονομίες και αρχίζει να βγάζει η γραβάτα και το πουκάμισο του. Δείχνει το δεξί του ώμο στο δικαστήριο. Ο επίτροπος του Στρατοδικείου ρώτησε αν τον χτυπούσαν. Ο μάρτυρας απάντησε κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις λέγοντας…"πατ πατ", "μπαμ-μπουμ". Στο λαιμό ρώτησε ο επίτροπος; Ο Μουστακλής απάντησε με πνιγμένη φωνή "Ναι,ναι". Ο επίτροπος πρότεινε να σταματήσει η εξέταση…(Απόσπασμα από το βιβλίο Οι δίκες της Χούντας".

Ο Επίτροπος του στρατοδικείου αναφέρει και για την εκπαίδευση των υποψήφιων βασανιστών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΚΕΣΑ):

"Αντί εν όπλοις να υπερασπίζονται τους συμπατριώτες των, υποχρεώθησαν να τους βασανίζουν. Υποχρεώθησαν και δεν παρουσιάστηκαν ως εθελονταί , όπως επεχειρήθη να εμφανιστούν...Αφού τους συνέτριψαν εις το ΚΕΣΑ κάθε ίχνος προσωπικότητος και ανθρωπισμού".

Για πρώτη φορά αν ενθυμούμαστε καλά στην ποινική δικαιοσύνη ακούστηκε για Πλύση εκγεφάλου από επίσημα όργανα του κράτους.

Η ιστορική μνήμη και τα ντοκουμέντα είναι ίσως το μοναδικό πειστήριο που υπάρχει όταν περνούν τα χρόνια…Γιατί τα χρόνια περνούν και πρέπει να μην λησμονούμε πως θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία…Προκειμένου να ζούμε δημοκρατικά.

Γιώργος Μουταφίδης.

 

 

 

Αναζήτηση

Ακούστε ζωντανά

Παρακολουθήστε ζωντανά

Skype

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj