Άρθρα σχετικά με την ψυχαγωγία

Mια φωτογραφία σου...

Όσο μεγαλώνεις τόσες περισσότερες παραστάσεις έχεις. Ορισμένοι αυτό το ονοματίζουν λαθεμένα ωριμότητα. Όχι! Τα χρόνια που περνούν δεν σε κάνουν ώριμο. Έμπειρο σε κάνουν..Ωριμότητα κι εμπειρία ορισμένες φορές συναντιούνται στο δρόμο…Δεν συχνάζουν στο ίδιο μαγαζί όμως…Ούτε έχουν τις ίδιες παρέες.

Οι λεγόμενες "επανασυνδέσεις" ή στα ελληνικά…Reunions  δίνουν και παίρνουν. Με το διαδίκτυο και το φατσοβιβλίο έχει συναντηθεί το τώρα με το χτες έχουν χορέψει Μιμίκος και η Μαίρη  ξανά…

Με άσπρα μαλλιά..Με κάποιο σκεμπεδάκι να προεξέχει…Και..Δίχως απ' ότι φαίνεται κακά μαντάτα!

Κάτι σαν τότε…Κάπως σαν τότε. Τα ίδια μάτια το ίδιο βλέμμα…Εντάξει με μερικές ριτίδες περισσότερες όμως…

 Λες και ήταν χτες…Όταν φιλάκια σου έδινα στα χείλη τα βελούδινα όμως με Πλούταρχο Πάολα και στο τσακίρ κέφι…Τσιτσάνης, Βαμβακάρης…Και η ωριμότητα; Πάνω στα τραπέζια και τα μυαλά στα κάγκελα!

 

Γιώργος Μουταφίδης

To "κοινό καλό"

Πλησιάζει  Δεκέμβρης. Μερικές μέρες έμειναν πριν ο Νοέμβρης ρίξει τίτλους τέλους. Τα καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη άρχισαν να εκθέτουν την πραμάτεια τους ντυμένη με όμορφα στολίδια και φωτάκια…

Οι μικροί καταστηματάρχες της εργατούπολης…Περιμένουν να γεμίσει λίγο το ταμείο…Αυτό τον καιρό. Το μαγαζί που αγωνίστηκαν να το κρατήσουν με ρολό ανοιχτό πρέπει να ξεπεράσει τον κίνδυνο…Να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του…Στους συμπολίτες.

Η φθήνια μιας πόλης με κλειστά καταστήματα διακρίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Μια πόλη με δρόμους δίχως ζωή…Με Χριστούγεννα δίχως το παιδί να λέει στην μητέρα και τον πατέρα κοιτάζοντας την βιτρίνα…"Αυτό το παιγνίδι θέλω να  μου φέρει ο Άγιος Βασίλης". Δρόμοι με κατεβασμένα ρολά…Σαν διάδρομοι φυλακής.

Όχι λοιπόν…Μαύρες Παρασκευές…Όπου το μεγάλο ψάρι προσπαθεί να φάει το μικρό. όπου το μικρό ψάρι είναι το κατάστημα της γειτονιάς σου…Του δρόμου σου…Που καταστηματάρχης είναι ο γείτονας σου που κάθε πρωί του λες καλημέρα…Τον ξέρεις και σε ξέρει από μικρά παιδιά μεγαλώσατε στην ίδια γειτονιά πηγαίνατε στο ίδιο σχολείο. Μπορεί να διεκδικούσατε και την ίδια κοπέλα ή άνδρα.

Έθιμο σημαίνει μακρά κι ομοιόμορφη άσκηση με συνείδηση δικαίου. Και το δίκαιο το δικό μας είναι δίκαιο και του περιβάλλοντος που μας περιβάλλει . Την πόλη τους δρόμους της την ζωή της…Για το "κοινό καλό".

Γιώργος Μουταφίδης

 

 

 

Έτσι μας χρυσώνουν το χάπι.

Πόσες αλήθειες χωρούν μέσα σ' ένα ψέμα; Είναι γνωστό ότι τους καλλιεργημένους ανθρώπους η προπαγάνδα δεν μπορεί να τους κυριεύσει μήτε με λόγο συνθηματικό μήτε με λόγο επιφανειακό. Πρέπει να επιχειρηματολογήσει κατά κάποιο τρόπο…Να βρει αλήθειες και να τις κουλαντρίσει να τις ενώσει προκειμένου η ψευτιά να φαίνεται αληθινή και πειστική.

Για παράδειγμα…

Πάταξη της φοροδιαφυγής…Πως μπορείς να πείσεις έναν πτυχιούχο έναν μεταπτυχιακό φοιτητή ότι ο καθένας από δω και πέρα πληρώνει φόρους που αναλογούν στο βαλάντιο του; Γράφεις ότι δημιουργείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες…Κάνεις διασταυρώσεις υψηλού επιπέδου…Ελέγχους πόθεν έσχες (κι όχι πόθεν αίσχος). Και βέβαια το γαρνίρεις και με μια σάλτσα χρονικού ορίζοντα…Γράφοντας ή λέγοντας πως σε τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρχει "λαμόγιο" που να ιδιοποιείται παράνομα για δικό του όφελος το δημόσιο χρήμα.

Αλήθεια…Ακούσαμε ποτέ κάποιον αρμόδιο να μας λέει ότι ο νόμος η μεταρρύθμιση η αλλαγή σε κάποιες διοικητικές παραμέτρους είναι τόσο καλά δουλεμένη και ότι έχει γίνει τόσο προσεκτική μελέτη ώστε από την εφαρμογή της και μετά να μη χρειάζεται ξανά μανά ουσιαστικές επιδιορθώσεις, ανακατασκευές, μπαλώματα,διαβόλους και τριβόλους;

Ορισμένες φορές μάλιστα οι διάβολοι κι οι τρίβολοι κόστισαν στον "γκρηκ κορόιδο" περισσότερο κι από την κατασκευή…Καλατράβα..Καροτσέρι τράβα…κ.τ.λ

Για παράδειγμα…Το κτήριο του Κεράνη…Ένα στολίδι που θα μπορούσε να αναπτύξει τριγύρω του μια ολόκληρη περιοχή…Και που μηνιαία το κράτος ξοδεύει ένα σκασμό χρήματα παρμένα από τα  επαναλαμβάνω "γκρηκ κορόιδα" μένει άδειο διότι δεν εξυπηρετεί ορισμένους ορισμένες ορισμένα…"ντερβίσια".

Κι όμως υπάρχει η άλλη Ελλάδα…Έτσι μας χρυσώνουν το χάπι…Ένα χάπι βραδείας αποδέσμευσης. Η "κοτσάνα" απελευθερώνεται αργά και σταθερά..Με την μορφή ηχητικών και γραπτών και τηλεοπτικών μηνυμάτων και τώρα μέσω ηλεκτρονικού διαδικτυακού ιστοσελιδοπολέμου.

Γιώργος Μουταφίδης

 

 Γκουβέρνο κι Αντιγκουβέρνο.

Τα Εξάρχεια οργιάζουν τα λαϊκά δικαστήρια θεριεύουν οι γείτονες μας στ'ανατολικά σύνορα μας…Χορεύουν. Όσο για τις τοπικές κοινωνίες; Άστα να πάνε. Οι δήμοι θα πληρώσουν τις χωματερές…Το κράτος όταν έχει στην τσέπη καβούρια ή έχει μεγαλώσει η μαύρη του…Τρύπα, κόβει από τον δήμαρχο και τον κλητήρα και φουσκώνει τους λογαριασμούς του ρεύματος σε κάνει ενοικιαστή στο ίδιο σου το ιδιόκτητο σπίτι.

…Όσο για την δίκαιη κατανομή των φόρων; Βγαίνει ο Υπουργός και παραδέχεται λέγοντας σου…"Ναι κύριε αργήσαμε ή ολιγωρήσαμε να ανακαλύψουμε τα "αβαβά" λεφτά και βρήκαμε εσένα το "μπρούκλη" να πλερώσεις το μάρμαρο.

Τα χρήματα της αλληλεγγύης τα πληρώνει ο φτωχός στο φτωχό…Έτσι για τον…"Φορτώσει"…Κι αυτό το ονομάζουν κοινωνική πολιτική. Για πόσο διάστημα ο φτωχός ό θα μπορεί να πληρώνει το φτωχό στην τελική ;

Θα γίνουν όλοι φτωχότεροι ακόμα κι απ' την ίδια τη φτώχεια!

κάποτε δούλευε και κανένα σφυρί…Έβγαινε και κανένα μερεμέτι που από τις απολαβές του χτιζόταν και κανένας όροφος και εργάζονταν μέχρι την αποπεράτωση του ένας "σκασμός'' επαγγέλματα.

Σήμερα…Ούτε σφυρί δουλεύει και ο σκασμός επαγγέλματα έσκασε και πλάνταξε!

Κυβέρνηση κι Αντιπολίτευση…Μιλούν για το αύριο αυτής της χώρας...Και νιώθεις σαν να ακούς το τραγούδι "τσιγγάνα ρίξε τα χαρτιά"…

Σήμερα γκουβέρνο κι αντιγκουβέρνο τι κάνουμε; Πως πληρώνουμε; Πως ζούμε; Πως "καθαρίζουμε τις υποχρεώσεις των παιδιών μας;"

Αλλά και πάλι…Το τραγούδι " Θα σαλτάρω..Θα σαλτάρω…Τη ρεζέρβα να τους πάρω"…Μου ήρθε στο νου…Σταματάω εδώ…Κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε!

 

Γιώργος Μουταφίδης

Το μικρό σπίτι στο λιβάδι.

Το μικρό σπίτι στο λιβάδι…Ένα σπιτάκι στη μέση του δάσους…Ένα κάρο με δυο άλογα…Ο παντοπώλης με τη στριμμένη σύζυγο…Κι ο γιατρός του χωριού. Κι από κει και πέρα η πλοκή!

Ένα παρόμοιο σπιτάκι είναι κι η χώρα μας…Με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της…Με την γραφειοκρατία της…Κι όλους εμάς να παίζουμε το ρόλο της Λόρας και της Μαίρης.

Όσο για τον παντοπώλη με την στριμμένη σύζυγο; Τόσα χρόνια τους βιώνουμε στο "πετσί μας". Μέχρι και σύμβαση κάναμε μαζί τους δηλαδή τι σύμβαση; Συμβάσεις! Για να φορτώσεις το κάρο…Θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσεις φορολογική ενημερότητα να πληρώσεις τον αλογατά…Να πιστοποιηθείς…Να παστωθείς!

Τέλος πάντων…Κάθε Κυριακή στην εκκλησία ο πάτερ στο κήρυγμα του αναφέρει για την καλοσύνη του ανθρώπου…Την αγάπη…Τη νομοθεσία για την αλλαγή του φύλου..Τις ταυτότητες…Και το συσσίτιο της ενορίας για τους φτωχούς.

Ο Γιατρός…Προσπαθεί να ενημερώσει για την ιλαρά…Για τις συνταγές στους ανασφάλιστους…Και για την παροδική έλλειψη εμβολίων λόγω φόρτου των καλοπροαίρετων φαρμακοβιομηχανιών που...Προσφέρουν θέσεις εργασίας και βοήθεια στην Ελληνική κοινωνία.

Πρωταγωνιστές όλοι εμείς…Χρηματοδότης του σήριαλ η "Μνημόνιο Α.Ε"….Θυγατρική της Ευρωπαϊκής Ένωσης…Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που αλλιώς την ονειρευτήκαμε κι άλλο δρόμο έχει πάρει!

Χρηματοδοτεί σήριαλ και δημιουργεί πλοκές….Για να μην πω κοινωνικές εμπλοκές!

 

Γιώργος Μουταφίδης.  

Αναζήτηση

Ακούστε ζωντανά

Παρακολουθήστε ζωντανά

Skype

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj